Kyla och vägsalt  gör tassar torra

                                   

Det är inte bara på grund av kylan att ni ska skydda hundens tassar. Vinterns salt på vägar och trottoarer kan tillsammans med det kalla vädret göra tassarna både röda och såriga.

För att skydda tassarna och hunden kan du spola av dem när du kommer in efter en promenad. Det är inte ovanligt med mycket hår under tassar och mellan tårna. Klipp bort detta med en trubbig sax så är det lättare att torka tassarna torra varje gång hunden varit ute.

Du kan ta hunden rakt in i duschen, men ställ hellre en balja med varmt vatten bredvid dörren innan du går ut. Ha en handduk redo eller, som jag alltid har tyckt om, en absorberande specialhandduk för att torka hundtassar med. Schampobad och andra tillsatser i vattnet som grönsåpa bör bara användas om hunden har tassproblem. Används det varje dag kan det ge torra tassar.

Om din hund ofta får såriga tassar om vintern är det inte fel att ha skor och sockor. De skyddar väl mot salt och kyla. Jag tycker inte det är fjantigt med tasskor. Min egen spaniel hade båda skor och ”snowsuit” på långa skidturer i skogen. Utan blev hon som en snöboll från nos till svans och tår. Tassar kan även få skärsår på hård snö om våren, särskilt i fjällen, och måste skyddas.

Om du inte tycker om tasskor så kan du smörja på tassvax eller salva/creme före promenaden. Salvan gör att saltet inte kommer in i trampdynan. Dock får inte salvan innehålla vatten då detta kan ge sprickor i trampdynan. Douxo® seborré mikroemulsion spray kan hjälpa dynorna återfå sin kondition. Jag har också hört att honung ska vara bra mot såriga tassar, men då får du ha tasskydd eller krage på inomhus. Luktar gott i huset, och smakar gott… för hunden.

Om hunden besväras av hudinfektion under tassarna kan Douxo® klorhexidin mirkoemulsion eller Malacetic® wipes användas för att baddas på de irriterade områdena. På så sätt förändras hudmiljön och mängden bakterier och jästsvamp återgår till det normala.

Det är också viktigt att hålla klorna korta, gärna med en sned yta med högsta delen i bakkant. Längre klor flisar sig eller går av. Korta klor ger heller inga hål i tassockorna om sådana används.

Om du inte blir av med tassproblemet, sök veterinär. Kanske din hund din har ”slickat på sig” en inflammation antingen med svamp eller bakterier och behöver medicin för att blir bra.