Avmaskning mot dvärgbandmask

Innan du tar in en hund eller katt i Sverige måste du se till att veterinär i utlandet avmaskar djuret mot dvärgbandmask med ett godkänt avmaskningspreparat som innehåller praziquantel eller epsiprantel. Nedan finns en förteckning över godkända avmaskningsmedel.
 
Veterinären ska skriva in i sällskapsdjurspasset eller veterinärintyget att djuret är avmaskat. Om du reser från ett land utanför EU som inte är listat ska veterinären också fylla i ett engelskspråkigt avmaskningsintyg.    Blanketter : se jordbruksverkets hemsida.
 
Avmaskningen ska göras i utlandet inom tio dagar före införseln till Sverige. Den får alltså inte göras i Sverige innan du reser ut med djuret. Det är en fördel om du väntar till 1-2 dagar före införseln för att minska risken att djuret infekteras på nytt under tiden från avmaskning till införsel. Du ska plocka upp efter djuret i tre dagar efter avmaskningen för att hindra att parasitägg som kommer ut med avföringen sprids i omgivningen.

 

Följande preparat är godkända för behandling av hund  i samband med införsel från utlandet.

Droncit till hund – kan köpas receptfritt i Sverige och tas med till den behandlande veterinären utomlands.

Drontal Comp vet och Drontal Comp Forte vet till hund – kan köpas receptfritt i Sverige och tas med till den behandlande veterinären utomlands.

Milbemax till  hund - kan köpas receptfritt i Sverige och tas med till den behandlande veterinären utomlands.

• Prazel; finns inte i Sverige men används utomlands